Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ако продаваме оръжия на други страни, ще искаме да не отиват в Украйна

Президентът Румен Радев говори пред журналисти преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, 23 март 2023 г.
Снимка: Пресслужба на ЕС

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава.

"17 държави плюс Норвегия, която не е член на Европейския съюз, сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. България не е сред тях. Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм?"

На въпрос дали това не усложнява цялата схема - тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев каза:

"Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави".

Запитан как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, президентът Радев отговори:

"Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - б.р.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия".

Как ще реагира държавният глава, ако следващият парламент одобри оръжейна помощ за Украйна?

"Аз очаквам и призовавам следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани."

В Брюксел президентът коментира и други актуални въпроси:

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени