Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново земетресение разлюля граничния регион между Турция и Сирия

Снимка: архив

Земетресение от 5-та степен разлюля по обяд граничния регион между Турция и Сирия, който в началото на февруари пострада при серията силни трусове. По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на новото земетресение е около 60 километра северозападно от окръг Кахраманмараш.

По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации в Турция (АФАД), цитиран от БТА, трусът е бил с магнитуд 5,3 и е бил регистриран в 12:19 ч. местно време (11:19 ч. българско време). Епицентърът е бил в град Гьоксун, а дълбочината му е била 7 километра. Четири минути по-късно е последвал трус с магнитуд 4. В 13:04 ч. (12:04 българско време) е регистрирано още едно земетресение в Гьоксун със сила 4,2.

Ръководителят на АФАД Юнус Сезер посочи, че засега няма информация за пострадали хора. Той добави, че екипи на АФАД са изпратени в района, за да установят дали са нанесени щети. По-рано днес в Кахраманмараш бяха регистрирани трусове с магнитуди 4,3 и 3,8.

Вече месец и половина продължават вторичните трусове на много места в страната.

По последни данни броят на жертвите от опустошителните трусове от 6 февруари в Турция е над 50 000, ранените са около 115 000. 

Служители на ООН определиха бедствието като едно от най-катастрофалните събития в този регион от 100 години насам

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени