Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не може да се говори за Русия като за по-слабата страна в съюза с Китай"

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Съдбата на Китай е свързана с това, което ще се случи в САЩ"

проф. Захари Захариев
Снимка: Ани Петрова

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност. Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на този термин "многополярност". С визитата на Си Цзинпин в Русия се кодифицира втория полюс".

Това каза пред БНР проф. Захари Захариев, председател на асоциацията "Един пояс, един път".

И допълни, че не може да се говори за Русия като за по-слабата страна в съюза с Китай.

"Трябва да се прокара много деликатна граница между сигналите, които Китай дава по отношение на своето присъствие в лидерството на световните дела, и онова, което китайското ръководство очаква като реално следствие от тези планове - не само от мирния план за Украйна, но от проекта за новата система за сигурност, от проекта за глобалното управление на бъдещия свят. Става дума за сигнали към какъв курс ще се придържа Китай в световните дела без илюзии, че Китай може да реши въпроса "Украйна". Този въпрос зависи от САЩ. Свежда се и до голямата политическа битка в Щатите преди президентските избори догодина, както и до дълбокото разслоение сред американските елити".

В предаването "12+3" проф. Захариев посочи, че за Китай е важно как ще развие диалогът с Украйна и какви съюзници може да привлече, най-вече по линия на ЕС и частично в НАТО:

"Съдбата на Китай е свързана с това, което ще се случи в Щатите... Пекин никога няма да бъде новата Москва от времето на Съветския съюз по отношение на външния свят. САЩ загубиха лустрото, то беше изгубено в резултат на тяхната геополитическа игра на бранители на демокрацията".

Интервюто на Петър Волгин с проф. Захари Захариев в предаването ''12+3'' можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!