Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на БНР за наличието на медикамента "Оземпик"

Снимка: БГНЕС

Три дни след внасянето на над 27 хиляди опаковки от лекарството за диабетици "Оземпик" столични аптеки имат достъп до една от разфасовките и то само при част от дистрибуторите, показа проверка на "Хоризонт". Други аптеки не са успели да се снабдят с продукта. 

В началото на седмицата от здравното министерство съобщиха за направен внос на лекарството за контрол на нивото на кръвната захар. Първите доставки до търговци на едро са били извършени още в понеделник. Наша проверка днес показа, че собственик на аптека в "Красно село" не е успял да поръча "Оземпик". Във верига аптеки имат достъп до разфасовката от 1 милиграм, но е налична само при някои дистрибутори.

Лекарството основно стига до хората с диабет чрез протокол от Здравната каса, смята Николай Костов, председател на Съюза на собствениците на аптеки:  

"Все пак немалка част отива по свободна продажба на хора, които или имат диабет и нямат осигуровки и не са минали през процедурата по НЗОК, или е за отслабване, няма как да знаем. Но най-вероятно голяма част по свободна продажба отива за регулиране на теглото".  

Лекарството "Оземпик" стана популярно като средство за бързо отслабване. Свободната му продажба става чрез изписване на бяла рецепта. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна