Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С ден на отворените врати отбелязаха Световния ден на метеорологията в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

С ден на отворените врати силистренските метеоролози отбелязаха Световния ден на метеорологията.

Освен беседи за граждани и ученици, студенти от Филиал-Силистра на Русенския университет проведоха открит урок в синоптичната станция.

В нея се събира и обработва метеорологична, хидрологична и агрометеорологична информация за цялата област. С тази информация се обслужват всички държавни институции, бизнесът, граждани и научни звена.

Метеорологичното обслужване в региона започва през 1892 година към Управлението за поддържани и проучване на река Дунав в Русе.

Но местен преподавател в някогашния институт за подготовка на учители в Силистра Петър Моллов открива данни в библиотечните справки, че метеорологичните наблюдения в Силистра са започнали на 24 декември 1886 година.

За обществеността прогнозата за времето е просто информация, която получават в чист вид от синоптиците, каза ръководителят на метеорологичната станция в Силистра Йордан Чешмеджиев.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.