Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Радев бърка като акцентира отново на историческия спор с РСМ

"Русия се превърна в суровинен придатък на Китай, неговият интерес са западните пазари"

Светослав Терзиев
Снимка: Константин Мравов

"България е в сектора, който се опитва да защити международното право, защото, ако ние сме от другата страна, ще дадем възможност на държави - наши съседи, по-точно на една държава - да заяви същите териториални претенции, на същите исторически основания, с които се ползва в момента Владимир Путин, извършвайки агресия срещу Украйна. ... От другата страна кои са? Русия, а Китай е там, защото има интерес от слаба Русия. Русия се превърна в суровинен придатък на Китай, той може да ги ползва, защото Русия е безпомощна и трябва да предоставя на безценица суровините и едва ли не да моли Китай да ги купува. От друга страна Китай не е под санкции и може да продава своите стоки, които произвежда от руските суровини на западните страни. Пекин няма да развали отношенията си със Запада, неговият интерес са западните пазари, те са богатите пазари".

Това каза пред БНР журналистът и международен наблюдател Светослав Терзиев от "СЕГА".

По думите на журналиста не може да се каже, че Китай е отишъл в лагера на Путин, той има интерес от това, че Русия отслабва и че няма избор:

"Рисковете за Русия са огромни от една такава дружба с Китай, която е насочена срещу целия запад, а всъщност срещу международния правов ред. Ако се подкопае този ред, това ще подкопае и основите, върху които самата тя лежи. Ако в резултат на войната започне разпадане на Руската федерация (РФ), кой ще се възползва първо от руския далечен изток? Китай ще се възползва. ... Единственият, който може да разруши РФ, е Путин с неговата авантюристична политика. Естествено Си ще подкрепя Путин да стои колкото може повече на власт".

Терзиев подчерта, че ако Китай иска да е посредник, който представя мирен план, защо досега Си Цзинпин не се обадил на украинския президент Володимир Зеленски?

"Има един и същ проблем от двете страни на границата ни със Северна Македония и това е проблемът с национализма. И в двете държави има националисти, които имат интерес от поддържане на такова напрежение. И те се основават на едно единствено нещо - историческите ни спорове. Историческите спорове отново се изтласкват на преден план. Те бяха дълго време причина България да бъде поставена в европейска изолация, защото, когато постави вето и не знаеше какво да прави с него, се опитваше да убеди партньорите в ЕС в нашата правота в този исторически спор с РСМ. Колкото и да сме убедени в нашата правота, трябва да знаем, че ЕС не се занимава с исторически спорове, защото, ако се занимаваше с това, нямаше да съществува", коментира в предаването "Нещо повече" Светослав Терзиев и добави, че страната ни правилно вече се е ориентирала в друга посока, която е важна за ЕС, а това са човешките права. 

По думите му националистите са намерени "заобиколна улица" и чрез частни лица създават клубове, които да бъдат кръстени на исторически личности, за да се възбуди отново спорът за историята, а не да се говори за главното, което е защитата на правата на българите в РСМ.

"Президентът Румен Радев не е прав да акцентира върху такъв спор, защото той самият извади България от задънената улица точно защото разбра, че не трябва да играе по свирката на националистите. ... МВнР би трябвало да подходи по друг начин".

Интервюто на Людмила Железова със Светослав Терзиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!