Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1 млн. 155 мм снаряда за година

В Брюксел лидерите обсъждат подкрепата на ЕС за Украйна, икономиката, енергетиката и миграцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки. 
"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията.
В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира. Лидерите  призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.