Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативен съвет обсъди механизъм за оперативно управление на рафинерията в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консултативният съвет към министъра на икономиката и индустрията обсъди механизъм за оперативно управление на рафинерията в Бургас във форсмажорни ситуации. Мярката се налага от разпоредбите в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, приет от 48-ото Народно събрание.

Законът въвежда изискването при криза държавата да поеме оперативния контрол върху обектите от критичната инфраструктура, каквато е рафинерията в Бургас, чрез т.нар. особени търговски управители. Сега е необходимо да бъдат създадени критериите и условията, на които трябва да отговарят особените търговски управители, е посочил министър Никола Стоянов. По думите му държавата трябва да е подготвена и да реагира в рамките на часове, ако ситуацията го налага.

В рамките на консултативния съвет ще се създаде експертна работна група, която да изработи методиката за оценка на евентуалните кандидати за позицията. работната група ще детайлизира и обектите от критичната инфраструктура, за управлението на които би се наложило създаването на такава длъжност.

Решено бе още регистърът на обектите, който включва бензиностанции и пълначни станции, да бъде дигитализиран, за за може да се следи дейността им.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна