Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът:

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

Георги Андреев
Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и експресивно. Зад гърба си множество пиеси за оркестър, за хорови и солови изпълнения. Свирил е с различни прочути музиканти, сред които цигуларят Найджъл Кенеди. Носител е на множество награди.

Георги Андреев

"Мечтите, от една страна, са хубаво нещо. Но от друга, не дотам, защото са разочароващи, т.е. когато човек си мечтае за едно нещо, в главата му е един идеален образ за това, което ще постигне. Но в момента, в който го постигне, вижда се, че не е чак толкова голяма работа“, казва в ефира на “Нашият ден“ Георги Андреев, директор и главен художествен ръководител на ДФА "Филип Кутев". 

Той посочва, че ансамбъл "Филип Кутев“ има уникален стил, базиран на нашите традиции, на нашата народопсихология, на нашето генно наследство, което е поставено на една професионална плоскост с всичките сполуки и неудачи. Но, това е изкуство, което може да бъде много витално. 

На 26 март 2023 г. в НДК най-младият глас на българското фолклорно пеене  Петя Панева ще зарадва почитателите си с първи самостоятелен концерт - "Ясна Зорница". Публиката ще се наслади на емблематични народни песни, аранжирани специално от големия композитор Георги Андреев.  

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки – Ансамбъл "Филип Кутев" ФБ профил
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!