Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни във Варшава Маргарита Ганева: Половин милион поляци летуват у нас

Геометричният център на Европа се намира близо до Варшава, затова в израза "Полша е сърцето на Стария континент" няма поетично преувеличение. За някои от нас тази славянска държава е Фредерик Шопен, за други – Мария Склодовска-Кюри, за трети – крал Владислав Варненчик, а за всички – вкусните ябълки в магазина и днес и красивите блондинки на плажа в близкото минало. Да, всичко това е Полша! Обаче от разговора ми с посланика ни там, Нейно Превъзходителство Маргарита Ганева, стана ясно, че поляците отново припознават България като туристическа дестинация, но вече търсят не само слънце на Черноморието.

Но да ви представя моята събеседничка. Тя е дипломат от кариерата с икономическа ориентация. По време на нейния мандат във Варшава бе открито национално туристическо представителство.

Маргарита Ганева добави, че при толкова редовни полети от Варна и Бургас и ние можем да  върнем визитата в тази толкова красива и интересна страна.

Маргарита Ганева (вляво) и Магдалена ГиговаПреди да връчи акредитивните си писма като извънреден и пълномощен посланик в Полша, дамата е бил заместник-ръководител на дипломатическата ни мисия в Прага и е оглавявала тази в Братислава. 

От статия в полски сайт научих, че Българя е страната в Европа с най-много горещи минерални извори след Исландия – 1600 и поляците доста се интересуват от СПА процедури и терапии. От разговора с посланика ни във Варшава, Маргарита Ганева става ясно, че има раздвижване и в този сектор на туризма от полска страна.

Безкрайно съм ѝ благодарна, че разкри нови аспекти от взаимоотношенията ни с Полша. Но също така, че имах възможност да разгледам сградата на дипломатическата ни мисия там. Историческата постройка на повече от 110 години е една от малкото оцелели през Втората световна война. Изумително съхранени са паркетът с шарки като персийски килим, дървените ламперии, залите с елегантни мебели, резбованите шкафове, мраморните камини и конзоли, кристалните полилеи. Посланик Маргарита Ганева прави и невъзможното да поддържа тази красота. А гордостта на салона е един от 100-те рояла Стейнуей на такава солидна възраст в света. Да се докоснеш до всичко това е безценно преживяване. Също колкото изненадата да видиш прекрасни снимки, направени от поляци в България на оградата на посолството.

Чуйте разговора в звуковия файл.


Снимки: Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени