Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос и безредици във Франция – кой отказва пенсионната реформа на Макрон?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото държавно посещение на британския крал Чарлз Трети може да бъде сериозно нарушено от продължаващите протести във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за увеличаване на пенсионната възраст.

Хаос и безредици обхванаха Франция след поредните масови протести срещу реформата за повишаване на пенсионната възраст до 64 години. В град Бордо беше подпалено кметството. 

“Има невидима част на проблема, за която не се говори много, и тя е, че Франция е с най-щедрата социална система в света. 47% от БВП отива за социални грижи, които се ползват от всички прииждащи в  страната хора. Няма разлика между френски и чужди граждани. Тази пробойна расте с всяка изминала година. В момента имаме 12 млн. пенсионери, които се увеличават постоянно.  Броят на хората, които плащат за тази система обаче намалява, а трябва да се прибавят пари. Това го има навсякъде, където има демографска криза“.

Това каза в интервю за БНР журналистът и писател Божидар Чеков.


Според журналиста Макрон е избрал най-нежния начин да се добавят пари в касата:

“има няколко вида манифестанти, жалкото е, че всички казаха “не“ на реформата, защото образът на Макрон е много отрицателен заради командите, които дава, начинът, по който обяснява, това не отива на характера на французина“.

По думите на Божидар Чеков това е формата на нещата, а съдържанието е огромният дефицит, който се състои в големия външен дълг, който има Франция:

“Външният дълг на Франция е от 3 хил. млрд. евро. Франция дължи тези пари, за да поддържа тази социална грижа към гражданите, които са на нейната територия, каквито и да са те“.

Кои отказва реформите?

“Това са синдикатите. След няколко дни има избори, има конкуренция между самите синдикати и конкуренция вътре в тях, за това кой ще вземе председателството. Има състезание кой ще е по-голям срещу Макрон“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

В предаването Чеков посочва още, че има и едни други протестиращи, които са “на мама и на татко революционерите“. Това са тези, които палят боклуците нощно време в големите градове.

Според него хората, които палят изобщо не държат сметка кой е на власт, това са “мамини деца на буржоазията“, които се надпреварват колко полицаи ще ударят и колко огъня ще запалят. 


Пенсионната реформа…

Божидар Чеков посочва още, че пенсионната реформа вече е гласувана със закон, който е в конституцията. Той позволява на правителството да не гласува в парламента. Това е закон, който прескача парламента и е обявен за валиден при условие, че Конституционният съвет го одобри или го коригира до известна степен. Тяхното решение се очаква след 2-3 седмици. 

Според Чеков Макрон не може да отстъпи, защото това е началото на втория му мандат и отстъпи ли означава, че той изобщо повече няма смисъл да управлява.

“В момента във Франция няма истинска опозиция, която би могла да вземе властта на мястото на партията на Макрон“, посочи още журналистът. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени