Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Метев: "Една провинциална болница" всъщност е филм за емпатията

Илиян Метев
Снимка: Спас Крайнин

"За мен този филм е за емпатията, която може да възбудим един към друг, за човешките взаимоотношения. Филмът отразява по особен начин пандемията, но на по-дълбоко ниво за мен този филм е да погледнем към другия, да го чуем и да се опитаме да му помогнем". Това заяви пред БНР Илиян Метев - сценарист и режисьор на филма "Една провинциална болница", чиято премиера е тази вечер от 18 часа в кино "Люмиер". 

Прожекцията е в рамките на София филм фест. Режисьори на лентата са Илиян Метев, Златина Тенева и Иван Чертов, а продуцент – Мартичка Божилова.
В предаването "Преди всички" Метев разказа, че преди да дойде пандемията от Ковид, със Златина Тенева са правили проучвания за друг документален филм - за акушерките в България. Бяхме обиколили 20-30 болници в страната, а пандемията автоматично стопира този проект, отбеляза той. 


Усетихме сериозността на ситуацията, когато видяхме, че пандемията има глобален аспект, посочи режисьорът. Той сподели, че в този период се е чувствал се безсилен: 

"Усетих необходимистта да направим нещо полезно". 

"Искахме да направим нещо сравнително достоверно с фокус върху хората, които са в тези болници - пациенти и лекари, нещо извън статистиката. Това беше целта - просто да покажем реалността каква е чрез ситуациите, които се случват, а не чрез статистики и числа. Индиректно чрез възможността зрителят да се запознае от първа ръка - надяваме се зрителят да се замисли - кои са тези хора, които работят на тези места, и какви са усилията, които полагат - истински да се усети какво се дава от един медик, за да спаси един човешки живот. На човешко и емоционално ниво това не може да се усети от една статистика. Опитахме се да отворим възможно достоверен прозорец към ежедневието на тази болница", разказа Илиян Метев. 

"За мен този филм много разми границите какво е филм и какво не е. За мен това не е филм - ние показваме много деликатни фрагменти от живота на тези хора", добави той.
 
Според него ако във филма човек търси някаква информация, която да е шикиращо нова, ще е разочарован: 

"Ако човек има вниманието да погледне в лицата на хората или жестовете, или реакциите, мисля, че в тези детайли ние най-много се откриваме като хора - дали това ще е на сериозна тематика като пандемията или в човешките взаимоотношения".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!