Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват изложба с рисунки на ученици във Висшия съдебен съвет

2
Над 500 ученици от Кюстендил и региона се изявяват в конкурса "В страната на справедливостта" - техни рисунки са включени в изложбата.
Снимка: Кирил Фалин

Изложба с рисунки на ученици от Кюстендил и региона под наслов "В страната на справедливостта" ще бъде открита в зала "Пресцентър" на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник, казаха за БНР от правораздавателното ведомство.

Експозицията включва макет на съдебна зала и 34 платна с акрилни бои и позлатяване, компютърни рисунки и графики, създадени от учениците в периода 2019-2022 г.

Творбите са създадени в рамките на Областния конкурс "В страната на справедливостта" на Окръжен съд – Кюстендил, Районен съд – Кюстендил, Районен съд – Дупница и Регионално управление на образованието в Кюстендил. Той се провежда ежегодно за ученици от 1 до 12 клас в четири направления "Литературно творчество", "Изобразително изкуство", "Компютърна рисунка и колаж" и "Видеоклип".

Конкурсът се реализира с подкрепата на ВСС в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

В рамките на конкурса, който ще продължи, са изявяват стотици възпитаници на училищата в Кюстендилска област, каза говорителят на Окръжния съд Владимир Владимиров

"През последните 4 години над 550 ученици от училищата в цялата област Кюстендил писаха и рисуваха, твориха приказки и картини за съда, правдата и справедливостта. Имаме и няколко от платната по инициативата и заедно с школата “Новите майстори” на Евгени Серафимов, когато отбелязахме и годишнината от рождението на Майстора, както и 40 годишнината на Съдебната палата, като припомнихме историята, че Владимир Димитров Майстора - талантът му е забелязан първо от съдиите в Окръжен съд Кюстендил и реално те правят първата му изложба тук в Кюстендил и събират средства, за да продължи той образованието си като ученик в държавното рисувателно училище."

Снимка: Кирил ФАЛИН


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени