Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха двамата ученици, които предотвратиха жп катастрофа

Никълъс Михайлов и Йордан Киров
Снимка: Здравка Маслянкова

"БДЖ – Пътнически превози" и Гимназията по железопътен транспорт в Горна Оряховица отличиха с предметни награди и парични премии двамата ученици, които предотвратиха железопътна катастрофа с бързия влак Варна – София на 16 март на гара Дралфа.

Деветокласниците от гимназията по жп транспорт "Никола Вапцаров" в Горна Оряховица Никълъс Михайлов и Йордан Киров всеки ден пътуват с бързия влак от Шумен и Търговище за училище. Във влака са били и миналия четвъртък сутринта, когато се случва инцидентът на гара Дралфа. Тогава последният вагон, в който са били и те, попада едновременно на две линии, вероятно от грешка в действията на ръководителя на движението на гарата.

Двете момчета разказаха:

"Чухме странен шум от вагона, като не премина стрелката, и рязко скочихме да видим през прозореца какво се случва навън. Тогава усетихме, че се движим по двата железни пътя", разказа Йордан.

"Видях вагонът как се движи и нямаше време за размисли и за съвети. Просто се пресегнах и рязко дръпнах внезапната спирачка, и спряхме", допълни Никълъс. 

С действията си момчетата предотвратяват тежка влакова катастрофа. 

"Щяхме или да се врежем в стълба, който беше на метър от вагона, когато спряхме, или щяхме да се обърнем жестоко", разказа Никълъс. 

Никълъс и Йордан са проявили доблест, коментира директорът на гимназията по жп транспорт Иван Чолаков.

"Просто момчетата са се намирали в подходящ момент на подходящото място и са отреагирали както трябва и са предотвратили това, което можеше да се случи."

Освен от училището, двете момчета бяха отличени и от БДЖ.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!