Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

Снимка: БГНЕС

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

“Външният министър на Германия посети вчера РСМ, където отново повтори подкрепата на европейските страни за бъдещо членство в ЕС, но отново напомни какви са условията за това, а именно вписването на българите в конституцията на РСМ“, каза в ефира на “Нашият ден “Райна Асенова, директор на дирекция “Балкани“ на БТА.

Тя посочи, че отново трябва да подчертаем усилията на Бояр Османи, който предупреди, че през ноември завършва скринингът за подготовката на РСМ за членство в ЕС, ако дотогава българите не бъдат вписани в конституцията, страната губи инерция и е пред нов провал и пропуск да продължи европейската си интеграция. 


Настроенията в страната...

Асенова посочи, че според най-новото проучване на общественото мнение 65% от македонците са против вписването на българите в конституцията, 80% от хората, изразили подобна позиция, са македонци, при албанците тази съпротива е по-малка. Натискът от международната общност обаче е голям и ще продължи.

Проблемът според нея е,  че ако се стигне до предсрочни избори и ВМО-ДПМНЕ дойде на власт, РСМ за дълго може да остане извън процеса на присъединяване към ЕС.

“Прави впечатление, особено при македонците, че са по-склонни да се откажат от европейска интеграция, отколкото да направят тези промени“, посочва още тя.

Според балканиста българската позиция относно заличаването от Централния регистър на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля е съвсем правилна, още повече, че историческите факти не потвърждават, че Иван Михайлов е фашист, както се смята в РСМ.

Тя посочва още, че трябва да се припомни, че когато се е създавало това сдружение, не е имало такива възражения. Правят впечатление, че не само клубовете, създадени от местните българи в РСМ, но също и създаденият от държавата Български културно-информационен център, който се намира в центъра на Скопие,  е бил обект на нападение.

Според нея не е проличала голяма готовност от македонските власти да защитят този клуб, а това е нещо много важно, тъй това може да се въприеме като вражески акт срещу самата държава България.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна