Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Токарчук и Йоанна Консехо с нова съвместна книга

Олга Токарчук
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-новата книга на нобелистката Олга Токарчук, издадена у нас, е графичната новела "Господин Изразителен". Художничката Йоанна Консехо е автор на разказващите рисунки. Това не е първата съвместна работа на двете – у нас през 2020 г. беше публикувана книгата им „Изгубената душа“.

За своята работа като художник на книгата Консехо пише: "Създавах тази книга на много места по света: във Франция ( Ла Сел Сен Клу, Аржантьой, Бедоан, Сен Жермен Ламброн), в Полша (Пагожина, Ополе, Немица, Пшехлево), в Италия (Сармеде) и в Португалия (Обидос).“ 

Това "пътуващо“ рисуване има връзка с темата на "Господин Изразителен“ – нарастващото его на съвременния човек, непрестанното му желание да се снима, да се показва, което води до обезличаването му, до свикването с това обезличаване. Такъв е героят господин Изразителен. Какво се случва с него, ще разберете от книгата, съчетала рисунки и текст. В родината на Олга Токарчук и Йоанна Консехо Полша тя има огромен успех. Преводът на български език е на Крум Крумов. Предпремиерата е днес на "Пловдив чете“.

Чуйте издателката Невена Дишлиева - Кръстева и преводача Крум Крумов.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени