Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от с. Синитово: Много продължи това разединение на България

"Границата между градежа и разрухата е ламтежът за пари"

Снимка: радио Видин

В края на миналата година, дни след последните поредни предсрочни избори за парламент, хората в пазарджишкото село Синитово се обединиха, за да възстановят напълно изгорялата къща на едно младо семейство с две малки деца. Днес, дни преди поредните парламентарни избори, къщата на сем. Трифонови е напълно възстановена, а хората се чудят защо в Синитово може, а в държавата не може. 

В края на миналата година село Синитово бе потресено от трагедията на сем. Трифонови. В деня на пожара 37-годишният Марин влезе в пламъците, за да спаси децата си и успя - семейството му остана цяло. По време на пожара Марин и 11-годишният му син получиха сериозни изгаряния, но вече са напълно възстановени. Разрухата на този дом тогава обедини цялото село в желанието за градеж. Тогава всеки помогна с каквото може. 

Днес, дни преди новите предстоящи избори за парламент, къщата е възстановена почти на 100%. "Успяхме, благодарение на добрите хора и на Община Пазарджик", каза човек от селото. Хората си спомнят, че картината при пожара е била страшна. 

Жителите на Синитово се чудят как така в едно село може, а в държавата не може:

"Дори хора, които не си говорят, помагат по един или друг начин, а там не могат да се разберат - всеки иска да управлява еднолично. Защо? Те ли са най-кадърни? С какво са по-кадърни от нас? Не знам да се учи за министър някъде. С какво са по-добри от нас. Аз не виждам дипломата да те прави добър човек. Не могат да седнат на една маса и да се разберат да управляват България". 

На хората не им харесва, че политиците постоянно говорят един срещу друг. И призоваха:

"Вие господа, които се събирате там, трябва да вземете най-разумното решение. Дайте да видим как ще оправим държавата, а ние затънахме. Вдигнаха се цените, хората изнемогват".

Границата между градежа и разрухата е ламтежът за пари, смятат хората. 

"Едно село се събрахме и сме съпричастни към тази трагедия, а те не са съпричастни към цял народ. Много хората страдат. Хората искат да живеят добре. Много продължи това разединение на България". 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени