Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Има необходимост от промени в дипломатическата служба

Снимка: mfa.bg

Променената от войната в Украйна среда за сигурност в Европа и света, климатичните промени и енергийните кризи, както и ролята на дипломацията за решаване на конфликти са сред темите на Зимното училище за дипломати, което се провежда в Сандански. В него участват 21 млади дипломати от 17 европейски държави. Това е 16-тото издание на формата, който се организира от Дипломатическия институт у нас.

Цели се събирането на едно място на млади дипломати, които да създадат контакт, обясни пред БНР Таня Михайлова, Директор на Дипломатически институт

"Да осъществят и човешки такива. Тяхното естествено общуване с технологиите е впечатляващо, но те са много нетърпеливи, сега динамиката е светкавична. Това поколение иска веднага да реагира на определени неща. А самата дипломация е бавна. В дипломацията вече има нови прийоми, но те не са свързани със същността й. Има и жанрове като дигиталната дипломация. Младите хора се припознават лесно в новите форми на общуване. Дипломацията обаче ще продължи да съдържа пласт на деликатност и сдържаност. Новите поколения са готови за дигиталния свят, но в същото време трябва да се съобразят с едни тихи прийоми".

Дипломатическият институт, който съществува от 20 години, е квалификационен и  работи с различни министерства и администрации, поясни Михайлова. 

"Университета не прави студентите готови за дипломацията. Това е професия, която се практикува. Дипломацията е занаят, учи се. Ние подготвяме тези, които вече са избрали този път. Поддържаме връзка с много университети и ще направим едно турне-да се срещнем с младите хора и да ги запознаваме с дипломатическата професия. Днес има конкуренцията между администрациите и с частния сектор. Младите хора имат голям избор".

Има необходимост от промени в самата дипломатическа служба и на отношението на цялата администрация към дипломацията, смята Таня Михайлова.

"Дипломацията е свързана с националната сигурност. Това е професия, в която уменията се градят цял живот. Дипломацията и МВнР заслужават много повече от държавната администрация и от гражданите, които трябва да разбират, че това е образът на България".

Цялото интервю на Кети Тренчева с Таня Михайлова може да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени