Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак се срещна с Нетаняху на фона на протест пред Даунинг стрийт

Риши Сунак посреща Бенямин на Даунинг стрийт 10 в Лондон, 24 март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак се срещна с израелския си колега Бенямин Нетаняху на фона на шумен протест пред Даунинг стрийт срещу визитата на израелския лидер.

Сунак посрещна Нетаняху пред Даунинг стрийт 10. Стотици демонстрантите се бяха събрали пред бариерите към премиерския комплекс, скандирайки: "Срам!", "Предател!" и "Нетаняху в затвора!". Те протестират срещу съдебните реформи на Нетаняху, които бяха посрещнати с голямо негодувание в самия Израел.

За разлика от предишни визити, когато Нетаняху бе посрещан с протести от страна на пропалестински групи, този път демонстрацията бе организирана от британски евреи.

Много евреи както във Великобритания, така и в Израел, са разгневени от законопроектите на правителството, които според тях сериозно подкопават устоите на демокрацията. Вече месеци наред Израел е свидетел на едни от най-големите протести в историята си, което задълбочава разцеплението в израелското общество, което вече е достатъчно поляризирано около управлението на Нетаняху.

Критиците твърдят, че Нетаняху използва реформите, които ще отслабят властта на Върховния съд, наред с други мерки, за да укрепи себе си и политиката на своето правителство, която е смятана за най-дясната в историята на Израел, коментира Би Си Си.

Сунак и Нетаняху обсъдиха "иранския въпрос", укрепването на израелско-британските отношения и засилване на сътрудничеството по въпросите на сигурността и размяна на разузнавателни данни.

По време на еднодневното си посещение Бенямин Нетаняху ще се срещне и с вътрешния министър Сюела Брейвърман.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна