Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет.

Съвършено точна, Росица Чернокожева сподели своите мисли за последния издаден роман на писателя и го нарече „многопластов, полифоничен роман“, който „може да се чете и като срез на политико-социалните и нравствени характеристики на обществото ни през последните трийсет години, а и като реминисценция към предходните 45 години комунизъм“. За романа говори и Митко Новков, който акцентира върху вечното движение в романите, в разказите, но и в поезията на Палми Ранчев, в която лирическият герой броди по улиците, по света, но винаги е вглъбен в себе си.

Всъщност самият автор е наблюдател на света наоколо, на понякога невидимите хора и неща в него и дестилира тези си наблюдения в думи. Както всеки поет, Палми Ранчев пише за любовта и за смъртта, но не пропуска социалните теми, вълнува се от политическото, намесващо се в живота на всеки от нас. Той пише честно, работи усърдно, редактира дълго и не се влияе от литературните моди, а следва своя автентичен глас, затова е сред най-разпознаваемите ни автори. „Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира, пише по повод едно интервю Марин Бодаков. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.“ Макар литературните елити да се опитват да не го забелязват, читателите отдавна са го забелязали и четат с удоволствие и прозата му, и поезията.

Чуйте репортажа от премиерата с участието на Митко Новков, Росица Чернокожева и Палми Ранчев.

Снимка – Жанет 45
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.