Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и ЕС одобриха новата сделка по Протокола за Северна Ирландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата сделка по Протокола за Северна Ирландия, известна още като "Рамката от Уиндзор", е одобрена официално както от Обединеното кралство, така и от ЕС, се казва в декларация на Даунинг стрийт.

"Рамката от Уиндзор" има за цел да облекчи търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сделката дава на парламента в Белфаст по-голям глас по прилагането на правилата на ЕС и бе приветствана от повечето партии в провинцията.

Демократичната юнионистка партия обаче гласува против ключови аспекти на сделката и продължава да отказва да участва в подялбата на властта.

Главният европейски преговарящ Марош Шефчович, който днес бе в Лондон заяви, че "Рамката от Уиндзор" позволява на Обединеното кралство и ЕС да отворят "нова глава в отношенията си". Марош Шефчович и британският външен министър Джеймс Клевърли ратифицираха споразумението. Шефчович допълни, че Брюксел ще продължава да изслушва всички в Северна Ирландия и продължава да е отдаден на мирния процес.

Джеймс Клевърли заяви, че водените преговори са били "добре обмислени, професионални и в духа на приятелството и сътрудничеството“. "Това, което постигнахме, беше нещо, което защити общия пазар на ЕС, вътрешния пазар на Обединеното кралство, но най-важното – защити елементите на Белфасткото споразумение", изтъкна Клевърли.

Поради липсата на първи или заместник-първи министър на Северна Ирландия, при ратифицирането от страна на провинцията взе участие ръководителката на обществените служби Джейн Брейди.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени