Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фламинио Задра: Продължавам да търся следващия талантлив режисьор, с който да работя

"При международното сътрудничество има по-тежък и сложен процес, но хората, които работят по него, се обогатяват"

Фламинио Задра
Снимка: Torino film lab

Италианският продуцент  Фламинио Задра е специален гост на София филм фест и на 20-тото издание на Sofia meetings. Той е копродуцент на филма „Лука“, в който си партнират участници от България,  Италия, Белгия, Нидерландия и Армения. В него играе легендарната Джералдин Чаплин, а в една от ключовите роли е българският актьор Валентин Ганев.

"Филмът е труден. Той е черно-бял. Вдъхновен е от една книга, която не много хора познават – „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Публиката в Ротердам беше фантастична. Отзивите на критиката също са много добри", разказа пред БНР Фламинио Задра.

Благодарение на режисьорът Джесика Удуърд, която вече беше работила с много от хората в екипа, се създаде една чудесна семейна среда, разясни още той в предаването "Хоризонт за вас". 

"Снимахме на доста затънтени кътчета в Сицилия и това също допринесе за тази атмосфера".

Джералдин Чаплин също е специален гост на София филм фест. 

"Тя е изключителна. Въпреки че тя и баща й са много важна част от историята на киното, Джералдин е изключително мили човек, с естествено чувство за хумор, което веднага те предразполага".

Фламинио Задра разказа и за друга своя страст-журналистиката.

"Журналистиката винаги  е била моя страст, наравно с киното. Дядо ми беше журналист, но тази работата се оказа не толкова романтична, колкото си я представях"

Затова той се насочва към киното, с което се занимава повече от 20 години. Признава, че среща и трудности, особено такива, които са свързани с администрацията и бюрокрацията при международните продукции. 

"Но съществува и чисто човешки аспект, и носенето на отговорност за един екип, в който участват различни хора, с различни темпераменти. Важно е да оставиш настрана собственото си его и да се поставиш в услуга на филма. Понякога се налага да си посредник".

При международното сътрудничество има по-тежък  и сложен процес, но хората, които работят по него, се обогатяват, уверен е той.

"Продължавам да търся следващия талантлив режисьор, с който да работя. Той трябва да е способен да утоли моята неутолима жажда за бягство от реалността и за пътуване из непознати светове".

Заедно с „Лука“,  Фламинио Задра работи и по „Рейнско злато“, който също ще бъде прожектиран на фестивала. Зовършва и първия си анимационен филм „Линда и пилето“. А в Дъблин вече са започнали снимките на новия му филм- „Краят“.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Фламинио Задра може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна