Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избухналият в четвъртък пожар в източна Испания все още не е овладян

Пожар в Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът в източна Испания, който е активен от четвъртък, все още не е потушен. Той е обхванал вече над 3 000 хектара гори и е засегнал и двата автономни региона Арагон и Валенсия.

По думите на премиера Педро Санчес това е първият голям пожар за тази година и фактът, че е избухнал толкова рано, а не през горещите летни месеци е "още едно доказателство за извънредната ситуация с климата, която човечеството преживява“. Той обеща пълна подкрепа на местните власти за потушаването му от страна на централното правителство и призова фермерите да бъдат по-внимателни при горенето на стърнищата, което е и най-вероятната причина за избухването на огъня.

До този момент в региона на Валенсия все още са евакуирани над 1000 души от домовете им, а в Арагон около 400 включително и 73-ма обитатели на Дом за възрастни хора, които са били превозени с линейки до различни места за настаняване. Има и затворени пътни участъци, както и прекъснато електричество.

В гасенето участват над 900 пожарникари, екипи на Аварийното спешно звено към Военните, както и взвод на сухопътните войски.

Регионалният министър на правосъдието, вътрешните работи и обществената сигурност Габриела Браво, обясни, че пожарът е разделен на три сектора и десният напредва най-бързо към градовете Монтанехос и Монтан и "може да изложи на риск природния парк Сиера де Еспадан“.

Заради силния западен вятър и високите температури потушаването му е усложнено, но местните власти са в готовност да евакуират още хора ако се наложи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна