Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата кредитори на Украйна предостави гаранции в подкрепа на програмата на МВФ за Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата на кредиторите на Украйна (GCU) заяви в петък, че е предоставила гаранции за финансиране в подкрепа на одобрението на Международния валутен фонд (МВФ) за програма за кредитен транш, за да помогне за възстановяването на икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Групата на кредиторите на Украйна включва Канада, Франция, Германия, Япония, Великобритания и САЩ.

"Германия стои твърдо на страната на Украйна и я подкрепя по най-добрия начин в борбата й за нашите общи ценности на свобода и демокрация. Ето защо Германия се ангажира да предоставя финансова подкрепа на двустранни и различни многостранни форуми", заяви говорителят на германското финансово министерство.

Това включва удължаване на съществуващия мораториум за дълга до 2027 г., суспендиране на лихвената и на тежестта за погасяване на дълга, посочи още той и добави, че групата се съгласи да извърши преструктуриране на дълга на по-късен етап, за да възстанови неговата устойчивост.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски проведе среща с делегация от Световната банка, за да обсъди проекти, насочени към възстановяване на украинската транспортна инфраструктура, електричество и здравеопазване.

"Благодарни сме за редицата програми, които СБ изпълнява в Украйна, особено след началото на пълномащабна война. Благодарим ви за готовността да ни се притечете на помощ дори в лицето на военните предизвикателства“, е заявил Зеленски, според информация от украинското правителство.

Двете страни се споразумяха да продължат своевременното координиране на допълнителната финансова и хуманитарна помощ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени