Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Н.Пр. Мачей Шимански: За етиката при снимането на птици и за уроците, на които ни учи орнитологията

Когато говорим за птици – за обикновени и застрашени видове, всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са един добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. С Н.Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България, говорим не само за света на птиците и за неговия опит като фотограф и орнитолог, но и за онази чувствителност към света около нас, която е задължителна за съвременния човек.


През 2022 г. Мачей Шимански откри фотографската си изложба "Птиците в България през очите на един поляк" и досега е водил няколко работилници в различни градове на страната, в които разказа не само за техниките на снимане на птици, но и за етиката на това занимание. Д-р Шимански е филолог, но разказва, че любовта към филологията се появява в живота му по-късно, защото от малък се е интересувал от света, от който е заобиколен – искал е да знае какво е онова, което вижда, как се казват птиците и растенията.


"Освен това обичам природата и така започна интересът ми към всичко живо. И преди повече от 35 години реших, че това ще бъдат птиците", казва той. И когато говорим за търпението, което е нужно, за да се снимат птиците, Мачей Шимански обобщава нещата така: "Първо е нужно щастие. Човек може да стои седмица на едно място, където може да се наблюдава даден вид, но точно тогава птиците няма да се появят. Затова казвам щастие, после търпение и човек трябва да се посвети на това занимание."


Мачей Шимански обяснява още, че когато човек наблюдава или снима птиците не може да мисли за нещо друго и тук е задължителна пълната концентрация, защото в противен случай или няма да успееш да видиш различните видове птици, или няма да успееш да ги снимаш. "Освен това можем да се учим на търпение и отговорност от птиците", казва той.

С Н.Пр. Мачей Шимански разговаряме не само за птиците, които често не виждаме около нас, но и за това кога един дипломат намира време да избяга сред природата и дали това занимание го учи на повече търпение и повече наблюдателност.

Снимки: instytutpolski.pl
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия