Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Шишманци блокираха на протест пътя за Белозем

Жители на село Шишманци, община Раковски, отново протестираха срещу разширяването на кариерата за добив на инертни материали край селото

С плакати и знамена те блокираха за около час пътя за Белозем при изхода на селото. В района се добиват материали от 70 години, досегашното находище е изчерпано и фирмата концесионер иска да ползва нов терен, който е в близост до къщите в селото.  Подадени са и документи в РИОСВ за преценка за ОВОС. 

"Фирмата иска да разшири обхвата на действащата кариера с още 62 дка, но така границите й ще стигнат до обработваемите земи и почти до домовете на хората" - заяви кметът на Шишманци Александър Атанасов.

Хората тук са категорично против новото инвестиционно намерение на фирмата концесионер и са готови и на следващи протестни действия. Внесена е и подписка  в местната администрация и екоинспекцията. 

Това е втори протест в рамките на седмица, като и предишния път и сега  протестиращите са подкрепени и от други населени места в областта, където има или се готвят концесии за добив на инертни материали. 

Междувременно частната фирма „Холсим“ АД изпрати позицията си до медиите, в която се посочва, че всички процедури са законни, а гражданите не бива да се притесняват за здравето си.

Не оспорваме законовото право на гражданите да изразяват своята позиция, но категорично се противопоставяме срещу опитите на отделни техни говорители да ни вменяват противоправни действия и чрез откровени спекулации, популизъм и неверни твърдения да преекспонират влиянието на нашата дейност върху екологията и общественото здраве“, допълниха от ръководството на компанията.

Фирмата концесионер допълва, че през последните няколко години са чест обект на „целенасочена кампания срещу целия отрасъл, която (…) напълно пренебрегва ролята и значението му за икономиката на страната“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени