Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие – поклонение от Ловеч до бившия концлагер "Слънчев бряг"

Снимка: Пламен Христов

С  шествие-поклонение от Ловеч до мястото, където е бил концлагерът "Слънчев бряг", и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на бившата каменна кариера, граждани, политици и представители на духовенството почетоха паметта на загиналите там по време на комунистическия режим.

Трудовият лагер "Слънчев бряг", печалби известен като лагерът на смъртта, е съществувал от 1959 до 1962 г.

На каменната кариера край Ловеч от непосилен труд, зверства и побоища са загинали десетки противници на тоталитарния режим, въдворени в лагера без съд и присъда.

"Аз съм син на габровски фабрикант и знам какви неща са се вършили след 9 септември 1944 г. и редовно идвам тук, на лагера, скромно, с присъствие да отдам уважение, почит и най-важното, да покажа, че няма забрава за това, което е било", посочи един от участниците в поклонението.

"Все още не е отдадена достатъчно почит към тези хора, които са загубили безсмислено живота си на този лагер. И трябва да знаем кой какво е правили какво е причинил и не трябва да го забравяме. За  няма рецидиви. Това е факт  и ловчанци трябва да знаят, не да си заравят главата в пясъка и да се правят, че го няма това нещо", заяви друг участник в събитие.

"Младите трябва да знаят, че има хора с кураж и мъжество, които са се противопоставили на  тоталитарната държава", каза още един от хората, взели участие в шествието - поклонение.

По събраните до момента данни жертвите от лагера са 155, но според оцелели те са много повече.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна