Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум в Берлин решава дали германската столица да стане климатично неутрална до 2030 г.

Снимка: berlin2030.org

Утре гражданите на Берлин ще гласуват в първи по рода си референдум, с който ще решат дали германската столица да стане климатично неутрална до 2030 г. Ако решението бъде в полза на природозащитниците, то ще има силата на закон, предава кореспондентът ни Капка Тодорова:

Никакви автомобили, само велосипеди и електроавтобуси, соларни панели по покривите и много зеленина. Така си представят, че ще изглежда Берлин след седем години инициаторите на първи по рода си референдум, който се провежда утре в Берлин. С него гражданите на германската столица ще могат да решат дали да станат първия климатично неутрален град в Германия още през 2030 година, вместо както е по план през 2045 година.

Изтеглянето на плана с 15 години напред ще струва над 100 милиарда евро, но откъде ще дойдат парите и какви ще са разходите и кой ще ги покрие за тази амбициозна цел засега не е ясно. Също така не е ясно как градът ще се снабдява с енергия от съседната провинция Бранденбург, тъй като Берлин сам не произвежда електричество.

Инициаторите на референдума обаче дават за пример пандемията, когато се наложи внезапно всички да дигитализират възможно най-бързо работните си или учебни процеси.

Сенатът на Берлин вече обяви, че по принцип подкрепя целите на референдума, но няма да взима дългове специално заради тях. Така финансирането им при евентуален положителен изход от референдума остава неясно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна