Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората годишна награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена на 1-и април

Снимка: Димитър Сотиров

Втората годишна награда за поезия „Константин Павлов“ ще бъде връчена на 1-и април. Церемонията ще се състои в Софийската градска художествена галерия в навечерието на 90-ата годишнина от рождението на поета. Основателката на наградата - журналистката Румяна Таслакова, подчерта, че в творчеството на починалия през 2008 Константин Павлов една от важните теми е свободата:

"Свободата на словото за него е била винаги много важна. Той казва: Чувството за свобода винаги идва, когато преодоляваш някакво робство...робство дори ако си под властта на собствените си предрасъдъци".

Председател на журито в конкурса на името на Константин Павлов е професор Михаил Неделчев, а наградените са отличени сред 52 новоизлезли книги:

"Той винаги, когато се появеше, носеше смут в писателската гилдия".

Присъждането на наградата за поезия „Константин Павлов“ си поставя за цел да съхрани паметта за големия поет и да открива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

Талантливият поет и киносценарист от втората половина на миналия век не е издаван през голяма част от творческия си път заради неодобрението на ръководни фактори в тогавашната т.н. "народна власт".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени