Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В целия свят бе отбелязан "Часът на Земята"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В целия свят бе отбелязан "Часът на Земята"

Снощи точно в 20 часа и 30 минути - светът отбеляза инициативата "Часът на Земята".

Със загасени светлини в домовете на хората и обществени сгради за 1 час снощи светът даде почивка на Земята. За 60 минути беше спряно осветлението на Биг Бен, Акропола, небостъргачите в Хонконг, кулата Бурж Халифа в Дубай, базиликата Свети Петър, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Най-мащабната природозащитна инициатива се провежда вече 16 г. и в нея се включиха над 190 държави и 7000 града, включително български. Тази година Русия не се включи в акцията.

Спирането на осветлението е символичен акт, който ни кара да се замислим за това по какъв начин човешката дейност се отразява на дивите животни и на биоразнообразието - отбелязват от Световния фонд за дивата природа - инициатор на Часът на Земята.

"Смисълът на Часа на Земята е да напомни на всички колко е важно да живеем по природосъобразен начин. Надявам се, че не само за 1 час ще се грижим за околната среда, а че часът ще продължи и ще се грижим за нашата планета 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата". Това каза природозащитничка от Хонконг, където Часът на Земята беше отбелязан със специално събитие.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени