Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци отбелязаха Деня на Тракия

3
Ден на Тракия, Варна
Снимка: Даниела Стойнова

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника-портал на Осми приморски полк във Варна беше отбелязан Денят на Тракия и 110-ата годишнина от превземането на Одрин през Балканската война. Заупокойна молитва отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия. Венци поднесоха от Тракийското дружество "Капитан Петко войвода" във Варна, областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, старши комисар Атанас Михов-директор на Областната дирекция на МВР в града, Военноморските сили. След тържеството цветя на паметника положиха и много граждани.

Председателят на Тракийското дружество във Варна Румяна Вълчева посочи какво е съвременното измерение на Деня на Тракия:

"От днешна гледна точка е още по-важно да помним историята и това, което се е случило преди 110 години, защото го дължим към подвига на стотиците български воини, които отдадоха живота си за свободата на Тракия. Наш дълг е на днешното поколение да помним, да почитаме този подвиг и да го предаваме на следващите поколения. Винаги е важна историята, за да ги има настоящето и бъдещето. А тази дата не е важна само за тракийци във Варна. Тя е важна и за всички българи, защото победата в Одринската битка е най-славната победа на нашата българска армия."

Даниела Стойнова с репортаж от събитието:


По публикацията работи: Димитрина Дончева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна