Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България още не е получила официални документи от Румъния за задържаните 3 кораба и техния екипаж

Зам.-министър Георги Събев.
Снимка: Мая Щърбанова

България все още не е получила официалните документи от Румъния по повод на задържаните от властите им три кораба и техния екипаж. За утре е планирана среща в Министерството на земеделието с всички заинтересовани страни и институции. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който проведе разговор с освободените рибари в Балчик. Той увери присъстващите на срещата, че те ще получат пълното съдействие на българските институции. 

Българските риболовни кораби са осъществявали улов в общностна акватория на ЕС, където в момента има ограничения единствено за калкан и цаца. 

България е в очакване на официален документ от румънска страна, а корабите все още са задържани. Такъв не е предоставен и на българските инспектори от ИАРА, които са участвали в проверката, посочи заместник-министърът на земеделието Георги Събев след срещата с рибарите в Балчик: 

"Българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Ще направим среща в  Министерството на земеделието с всички страни, които имат отношение по въпроса - разбира се, както от страната на бизнеса на рибарите, така и от страна на администрацията. Все още няма официален акт, въз основа на който български рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения".

По повод на исканата от рибарската общност оставка на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова зам.-министър Събев заяви: 

"Ако сега преминем в едни административни процедури, точно в момента можем да направим и лоша услуга на сектора, но всеки, който е предприел незакономерни действия, ще си носи отговорност за действията", заяви Събев.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна