Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кюстендил купува нова сметосъбирачна техника и увеличава работниците по чистотата

Снимка: БГНЕС

Община- Кюстендил ще закупи нова сметосъбирачна техника, една част от която вече е доставена и ще увеличи работниците по чистотата. Това става ясно от внесена докладна за разглеждане в общинския съвет  за оптимизиране работата на предприятието. Предвидената приходно-разходниа част е за 8 700 000 лева.

Близо 1,5 млн. лева са заложениза почистване на уличните платна, площади, алеи и паркове, около 6, 7 млн.за събиране  на битовите отпадъци и транспортиране до депата. А около 5 млн. лева ще са за закупуването на нова техника с цел подобряване качеството по сметосъбирането и сметоизвозването.

Тези средства обаче не са по бюджета. Направено е предложение за увеличаване щатната численост на персонала с 36 човека в т. ч. един организатор по чистотата, шофьори на специални товарни автомобили - 5, машинисти на пътно-строителни машини - 5, събирачи на смет- 8 и метачи на улици - 15.

Увеличената щатна численост ще бъде финансово осигурена със средства от бюджета на Общината. Разчита се и на по-сериозните постъпления от увеличените данък сграда и такса смет, която за селата скочи 7 пъти, за града - 2,5 пъти. 

Новата техника обаче ще бъде доставена в периода май-юни, такава е процедурата с фирмите доставчици, коментираха от ОП "Чистота".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.