Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валери Цолов: Видеонаблюдението не е някакъв сложен процес, но няма еднозначни указания от ЦИК

"Политиците говорят за начина на гласуване, вместо за политики"

Снимка: Ани Петрова

"Видеонаблюдението не е някакъв сложен процес. Искам да успокоя секционните избирателни комисии". Това обясни пред БНР Валери Цолов, заместник-председател на 24 РИК. 

"Трябва да натиснат едно копче, за да го стартират, да сканират един QR код, да си свършат работата и да натиснат копчето за спиране на устройството. На доста места няма да има онлайн излъчване и записът ще бъде публикуван. Не би трябвало основен проблем да е видеонаблюдението. Трудностите идват от това, че не се казват еднозначно и крайно нещата".

Хората не са много наясно с новите правила около видеонаблюдението, отбеляза той. 

"В медийното пространство се чуха противоположни мнения от фигури, които имат значение за организацията. Затова изчакахме обученията на територията на 24 РИК тази седмица. Влизаме в контакт и се опитваме да получим крайна информация, която не подлежи на промяна. Основният въпрос към днешна дата е по колко секунди трябва да се показва всяка бюлетина. В методическите указания на ЦИК пише, че трябва да се покаже бюлетината и да се види изборът на гласоподавателя. Но по-късно казаха, че не е необходимо всяка една да минава през камерата. Това са две различни неща. Не знам на какво се дължи тази промяна. Ще напиша писмо до ЦИК, ако приеме това нещо, да се изменят самите методически указания. Да е написано черно на бяло. Нито е ясно колко време трябва да бъде задържано, нито на какво отстояние".

Секционните избирателни комисии си разпределят кой каква роля ще изпълнява при показване на бюлетините и съобщаване на информацията от гласа зад кадър, разясни още Цолов. 

Той приветства възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, защото всеки трябва да има равно право и да не се чувства ограничен.

"Колкото и да е малък броят на хората, които искат да гласуват с хартия. Тези, които го правят, нямат проблем с машините, а с достоверността на отчитане на вота."

Когато има отежнен секционен протокол и трябва да сборуваш много числа, се получават аритметични грешки, посочи заместник - председателят на 24 РИК. 

Цолов е недоволен от факта, че политиците изместват фокуса и говорят за начина на гласуване, вместо да говорят за политики и как ще излезем от кризата, в която се намираме. 

"Освен всичко останало, това кара хората да не гласуват и ги отвращава, че изборите може да са манипулирани. Тази практика на говорене не ми допада".

Цялото интервю на Силвия Великова с Валери Цолов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени