Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Снимка: личен архив

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика".

"Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината задачи. Заради математиката научих много за света; можах да пътувам много по света и да науча много за различни култури. За себе си разбрах, че съм много усърден когато искам да постигна нещо и не се предавам" – казва Марин Христов.

Тези думите се потвърждават и от един от любимите му учители – Иван Симеонов "Математиката е нещо красиво, казва той, което е на границата на наука, изкуство, философия, мистика… Е, Марин е открил тази красота. Той не се уморява да полага усилия, дори много усилия, открил е красотата на математиката и това го прави щастлив в момента."

Често чуваме от героите на нашата рубрика, че е нужна много любов към дадена наука, за да приемеш всички препятствия по пътя към върха ѝ. Чуйте как и кога започва любовта на Марин; какво е научил за света и за себе си пътувайки по Пътя, наречен математика.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени