Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът на Поетите

Снимка: ФС на „Поетите“

Те ни говорят от сцената. Споделят ни думи, по-силни от всяка стихия. Те провокират чувства, емоции, вълнение. Казват ни какво е времето – в нас и извън нас, кои са непримиримите и за какво не мълчат те. Те са актьори и за миг от света ни припомнят Поетите.

Диана Алексиева създава проекта с желание да даде нов, съвременен прочит на някои от най-хубавите и обичани стихове, които правят българската поезия това, което е – езикът на живота.

Всичко започва с "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов. Актьорът Владо Пенев разказва думите в това стихотворение като лична изповед от едно летище. Оттам Теодора Духовникова продължава с "До моето първо либе" на Ботев, а Юлиан Вергов пита в снега "Наистина ли си отива лятото", точно както го е написал Христо Фотев. Следват още стихове в изпълнение на актьорите от "Поетите" и хиляди гледания в социалните мрежи.

Нищо обаче не може да се сравни с думите, изречени на живо. Преживени и почувствани от хората, които ги изричат, и хората, които ги чуват. Така експериментът, който Диана Алексиева и актьорите решават просто да споделят с публиката си, заживява на сцената. И е там вече четири години.

"Поетите Live" не е литературно четене, не е и рецитал на малка сцена в притаена светлина, а е спектакъл на българската поезия под акомпанимента на маестро Антони Дончев. Съпреживяно споделено чувство.

Как избират стиховете си "Поетите", какво иска всъщност публиката, на какво дължи успеха си проектът и защо има смисъл в него – Диана Алексиева разказва в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени