Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамза Юсаф е новият първи министър на Шотландия

Хамза Юсаф е новият лидер на Шотландската национална партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотланският министър на здравепазването Хамза Юсаф е новият лидер на Шотландската нацонална партия и първи министър на Шотландия. Той ще наследи на постовете Никола Стърджън, която миналия месец заяви, че се оттегля.

Пред около 300 души на стадион „Мърифийлд“ в Единбург националният секретар на партията Лорна Фин обяви резултата от надпреварата, в която участваха трима претенденти. След първото преброяване на гласовете се е оказало, че нито един от кандидатите не разполага с малко над 50% от тях, за да спечели и тъй като гласуването е преференциялно, гласовете от останалия на последно място кандидат – в случая бившият министър на обществената сигурност Аш Рейгън, се били преразпределите към другите двама кандидати.

В резултат на това краен победител е Хамза Юсаф с 52,1% от гласовете, а министърът на финансите Кейт Форбс остава на второ място с 47,8% .

Политическият кореспондент на Би Би Си за Шотландия Филип Сим коментира, че в крайна сметка изборът на Хамза Юсаф е логичен, защото той се радва на най-голяма подкрепа сред членовете на партия и в негово лица повечето виждат продължител на политиката на Никола Стърджън. Освен това в негово лице Зелената партия, съмишленик на националистите по въпроса за независима Шотланидя, виждат по-надежден партньор от останалите.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна