Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Броенето на бюлетините стана любима дъвка на политическите партии"

Даниел Стефанов: Новото НС трябва да приключи експеримента с тези два метода на гласуване

"Вместо да повишим качеството на подготовката на хората, които са в СИК, ние ще наблюдаваме това, което правят"

Даниел Стефанов
Снимка: Личен архив

Интервю на Георги Марков с Даниел Стефанов в предаването ''Нещо повече''
Аудио файлът е със субтитри

"Броенето на бюлетините стана любима дъвка на политическите партии, а това е рецепта за кошмарен изход, когато става въпрос за изборни технологии, защото партиите гледат много повече собствения си интерес, отколкото общия".

Това мнение изрази пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

Той даде пример с видеонаблюдението при броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, като посочи, че е наблюдавал този процес в други държави и не е бил особено ефективен метод:

"Вместо да повишим качеството на подготовката на хората, които са в секционните избирателни комисии, и така да очакваме по-добро качество на финалните резултати и на протоколите, ние тръгваме към опит да контролираме това, което те правят, като ги наблюдаваме. Това означава една презумпция за виновност на тези хора. Моето притеснение е, че това ще произведе доста по-лош резултат. Никъде в света не се въвежда някакъв технологичен процес няколко седмици преди изборите".

Стефанов подчерта, че не е ясно какъв резултат се търси с въвеждането на видеонаблюдението на броенето в секционните комисии.

"Процесът на преброяването на вота от машинното гласуване не е трениран и не е проверен. До момента в не голяма част от секциите бяха броени разпечатките от машинния вот и те никога не са имали такава важност, каквато е в момента. Сега резултатът ще се базира на това броене. Това, което в момента ние правим с двата метода на гласуване - с бюлетина и с машина, е един много лош експеримент. Стигнахме до това заради крайното поляризиране на мненията и политизиране на метода на гласуване. Едните казват, че не може да има честни избори без машини, а другите - не може да има честни избори без хартиена бюлетина. Това е абсурд. Никъде по света няма такова разделение и не трябваше да се стига дотук. Много ясно трябва да се каже на партиите, които влязат в следващия парламент, трябва да намерят консенсус и да приключат с този лош експеримент с тези два метода на гласуване. Трябва да се намери един компромисен за всички политически сили метод за гласуване, който да дава нужната увереност, че изборите са честни. Това е ключова работа на следващото Народно събрание". 

 Експертът по изборни системи беше категоричен, че българските избори са с доста високо ниво на прозрачност и изказа съмнение, че видеонаблюдението ще повиши това ниво, защото има много рискове в него:

"Надявам се то да доведе до по-голямо доверие в избирателите, че изборите не са фалшифицирани и отразяват точно волята на всички гласували"

По думите му местните избори не могат и не бива да се случат по този начин - с бюлетина и с машина.

Интервюто на Георги Марков с Даниел Стефанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.