Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В последните години Китай се превърна в копие на Русия"

Ивайло Иванов: Руско ядрено оръжие в Беларус е стъпка към асимилирането му като суверенна държава

"Китай демонстрира, че се позиционира като нова глобална сила"

Снимка: БНР

"Владимир Путин периодично повдига темата за ядреното оръжие, защото няма с какво друго да се похвали пред неговата публика. Настъпателната операция на Русия в Украйна не върви. Бахмут, който чакахме да падне до няколко дни, вече осем месеца не пада. Има огромен психологически удар и върху въоръжените сили на Русия, и върху руското население. За да се укрепи духът и на силите, и на обществото, трябваше да има разсейване от неуспехите".

Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност.

И допълни, че Китай също не иска ниско сваляне на прага за използване на ядрено оръжие, защото това ще има негативни последици и върху неговата сигурност.

По думите на експерта разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус е поредната стъпка към асимилирането му като суверенна държава от Русия.

"Има още две-три стъпки, за да видим как Беларус изчезва като суверенна държава. Това е гаранция и за Русия, и за Александър Лукашенко, че се гарантира сигурността на този режим... Но създаването на обща държава едва ли ще се посрещне с одобрение от обществото и от службите за сигурност. Няма да мине безпроблемно като при Крим".

В предаването "Нещо повече" Иванов посочи, че трудно може Китай да се квалифицира като безпристрастен медиатор между Русия и Украйна.

"Китай не подкрепя, но и не осъжда войната в Украйна. Може би Китай се опитва да демонстрира на света, че се позиционира като нова глобална сила, която донякъде ще се опита да измести САЩ... Дали ЕС ще успее да повлияе върху решението на Китай, пряко не. Китай трябва да реши основна дилема относно ролята си в конфликта - дали стратегически да жертва икономическите си интереси дългосрочно геополитически. 1/3 от китайския износ отива за страните от ЕС и за САЩ. Ако преди можехме да разчитаме на рационални механизми, които да определят китайската позиция, в последните години Китай се превърна в копие на Русия". 

Интервюто на Георги Марков с Ивайло Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна