Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предложение за наредба: Ще трябва ли пациентите да обикалят аптеките, за да си купят лекарства

Снимка: Радио Видин

Аптеките да не изпълняват рецепта по Здравна каса, ако някой от медикаментите в нея липсва. Това предложение на ръководството на касата е заложено в новите условия за работа на аптеките с лекарства и медицински изделия, заплащани от ведомството. Те трябва да влязат в сила от 1 април. Стотици хиляди пациенти с хронични заболявания могат да се окажат в ситуация да обикалят по аптеките, докато намерят такава, която може да отпусне всички предписани лекарства, алармираха пациентски организации.

От Българския фармацевтичен съюз също не са съгласни с предложението.

Ако предложението на Здравната каса влезе в сила и на даден пациент са предписани три лекарства, заплащани от касата, но едно от тях липсва в аптеката, фармацевтът няма да може да отпусне другите две, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов:

"Това означава, че аптеката или ще трябва да отпусне изцяло, в пълния обем цялото предприсание, или нищо няма да може да дава на пациента, което пък ще лиши пациента от достъп до каквато и да е терапия".

Предложената промяна засяга всички пациенти с хронични заболявания, чието лечение се заплаща от Здравната каса – хора с диабет, с хипертония, с бъбречна недостатъчност и много други, обясниха от пациентски организации „Заедно с теб“, които се обявиха против. Това означава пациентите да се връщат при лекаря си за промяна в рецептата и протокола, която може да не е допустима по техническите изисквания на касата.

Предложението не е било обсъждано с Надзорния съвет на касата, обясни един от членовете Андрей Дамянов. Като представител на Националната пациентска организация той заяви: "Когато има липса на някакъв лекарствен продукт в дадена аптека, това да бъде отразявано в електронната система така, защото пациентът, ако го няма на това място, да отиде на друго място и да изпълни другата част от рецептата, която не е изпълнена".

От Здравната каса обясниха, че в хода на преговорите не е постигнато съгласие относно предложението на Фармацевтичния съюз аптеките да могат да отпускат по-малко от изписаните в рецептата лекарства. И припомниха, че според Наредба 4 когато аптеката не разполага с даден медикамент, фармацевтът е длъжен да го осигури в срок от 24 часа.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.