Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Снимка: Радио Видин, Архив

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Една от точките е Видин. 

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски. 

"Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението. Искаме да бъде ограничен безконтролният внос на селскостопанска продукция от Украйна. Ние не знаем произхода на продукцията, с какви продукти за растителна защита са третирани посевите..." 

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски:

"Вносът на пшеница е по-малък, в сравнение със слънчогледа. Слънчогледът, който влезе, беше над 1 милион и 500 хиляди тона. При слънчогледа може би над 60 % от зърното остава в складовете на земеделските производители, при пшеницата от добитото около 6,5 млн. тона зърно, в момента над 4 млн тона залежава в складовете... Сега сделки няма, и да искаш да продадеш, няма кой да купи. Цените на пшеницата се смъкнаха на 38-40 стотинки, няма пазар, на слънчогледа- 65-70 стотинки- също няма пазар... Ние искаме да защитим нашето право на труд, искаме да работим, искаме да реализираме продукцията си в България и да осигурим работа на нашите работници... Зърнопроизводството у нас реализира голяма част от БВП. Парите, които осигуряваме, са над 9 милиарда лева, от тях 3 милиарда лева отиват като ренти за земята, която ползваме. Българският земеделски производител трябва да продължи да работи... "

За националния протест са избрани четири града- Видин, Русе, Кардам и Силистра, това не е случайно, посочи зърнопроизводителят:

"Избрани са гранични пунктове, защото по презумпция зърното минава през тях... Най-потърпевши в момента сме България и Румъния..." 

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия "Химкобинат", на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски.


Радио ВИДИН ще излъчи протеста на живо във Фейсбук страницата си.

Каква е ситуацията в сектора на прага на пролетната кампания - чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Йорданка Герасимова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени