Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакерски групи вероятно стоят зад изпращането на имейли със заплахи до училища у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хакерски групи вероятно стоят зад изпращането на стотици имейли до училища в няколко града у нас със заплаха за поставено взривно устройство. По случая работи отдела за борба с киберпрестъпността в ГДБОП. 

В профила си в приложението "Телеграм" групата, изпратила имейлите, прокламира омраза към децата и хората. В канала на неизвестните към момента извършители могат да бъдат видени снимки на боеприпаси, оръжие, както и кадри на атентат в училище.

Имейлите с бомбената заплаха, получени от много училища в няколко града у нас, са изпратени от името на човек, представящ се като Егор Синяцки. Към момента обаче експертите не могат да направят категорична връзка с хакерски групи, намиращи се на територията на други държави, по конкретно -  Русия. Причината е, че при опит за  проследяване на IP адреса на изпращача става ясно, че той е в чужбина, но не и къде точно се намира, тъй като връзките са криптирани защитени изключително добре.

Близки до разследването на случая предполагат, че групата, изпратила имейлите, се е сдобила с тях в даркнет пространството, където често се продават откраднати данни на различни институции.

В цялата страна във всички училища, където са получени подобни имейли с бомбени заплахи, проверките на полицията вече са приключили, като не са открити опасни предмети или вещества. Разследването продължава.   

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени