Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната ще изнесе лекция пред курсантите от НВУ "Васил Левски"

Снимка: Здравка Маслянкова

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов ще се срещне с курсантите и преподавателите им в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, пред които ще изнесе лекция на тема „Мотивацията да служим на България.

От военното училище във Велико Търново алармираха, че има сериозен проблем с привличането на млади хора към професията на военнослужещия. За тази академична година има рекордно неизпълнение от 50 % на утвърдения от министъра на отбраната план прием за курсанти, а причините са комплексни – влошаване на здравословното състояние на младежите, ниския образователен ценз, непокриване на изискванията за психическа пригодност. За новата учебна година служебният военен министър утвърди още по-висок прием от 384 курсанти за военния университет във Велико Търново. 

Днешното посещение министър Димитър Стоянов в Националния военен университет за мотивиращата лекция с курсантите от трите факултета от Велико Търнов и Шумен е по покана на началника на университета бригаден генерал Иван Маламов. След срещата с курсантите той ще представи пред министъра на отбраната  специалностите и учебно-материалната база на военния университет.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!