Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамза Юсаф трябва днес да бъде одобрен за първи министър на Шотландия

Хамза Юсаф, лидер на Шотландската национална партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният лидер на Шотландската национална партия Хамза Юсаф днес трябва официално да бъде одобрен в парламента като първи министър на Шотландия. Той изтъкна, че неговото поколение ще осигури независимостта на Шотландия.

37-годишният Хамза Юсаф стана първият мюсюлманин начело на голяма партия в цялото Обединено кралство след като спечели надпреварата за наследник на Никола Стърджън, изненадващо подала оставка миналия месец.

Днес в шотландския парламент ще има гласуване, на практика чисто формално, за одобрението му като първи министър, което ще го направи и първият мюксюлманин на поста. Хамза Юсаф, досегашен министър на здравеопазването, се оказа по-популярен сред членовете на Шотландската национална партия отколкото основната му съперничка Кейт Форбс – министър на финансите.

Форбс е смятана за по-популярна сред шотландските гласоподаватели като цяло, но с нейните крайни възгледи срещу еднополовите бракове, абортите и извънбрачните деца, тя не се понрави на йерархията в партия и в крайна сметка загуби.

След като бе избран, Хамза Юсаф заяви, че е абсолютна привилегия и чест за него да бъде първи министър на Шотландия. Той каза, че неговите дядо и баба, които са дошли в Шотландия от Пакистан през 60-те години на миналия век почти без да знаят дума английски, дори и в най-безумните си мечти не са допускали, че техният внук може да стане първи министър.

Юсаф призова партията да се обедини зад него след доста разгорещената надпревара за поста. Той заяви, че независимостта на Шотландия е "на прага" и обеща да започне масова кампания с думите:

"Ние ще бъдем поколението, което ще спечели независимостта".

От Зелената партия, която е съмишленик на националистите по въпроса за независимостта, заявиха, че ще продължават да подкрепят тяхното споразумение за сътрудничество.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна