Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Парашкевов и Наташа Кисленко пристигат в България за три концерта

Наташа Кисленко и Чавдар Парашкевов

Дуото Парашкевов – Кисленко, добре познато на международната сцена, пътува през 2023 г. с концерти на три континента. Цигуларят Чавдар Парашкевов и пианистката Наташа Кисленко, които живеят в САЩ, поднасят на почитателите на класическата музика своя проникновен прочит на творби от Рахманинов, Сук, Енеску, Дохнани, Аренски и други композитори, обединени под наслова „La Belle Epoque”.

Поредицата от рецитали в Хюстън, Сан Маркос, Ню Браунфелс, Санта Барбара, Сан Диего, Истанбул и Анкара завършва с три рецитала в България. Концертите са в София на 29 март 2023 в къщата музей „Борис Христов“, в Пловдив на 30 март в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей и на 1 април в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна.

Създадено през 2009 г., дуото Парашкевов – Кисленко концертира в Германия, Русия, България, Турция и САЩ. Техни рецитали са били излъчвани на живо в радиопраграми в София и Хюстън. През 2011 г. двамата музиканти издават своя дебютен албум „Руски сонати“ и получават много отлични отзиви от музикалните критици. През 2018 г. излиза вторият им компактдиск, озаглавен „Бетовен, Брамс, Малер“. Британското списание Gramophone нарича Парашкевов и Кисленко „дръзки защитници“ на този репертоар, а „техните диалози са балансирани, интензивни, но изразени с лекота“.

Чуйте повече за дуото и програмата, която то ще представи на българските почитатели на класиката, в интервюто с Чавдар Парашкевов в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна