Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната
Снимка: Здравка Маслянкова

България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в Националния военен университет във Велико Търново министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт. Не върви никакъв процес на мобилизация. Няма такова нещо. Правят се годишни сверки, които се провеждат всяка една година във военните окръжия. България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Това, което правим, е според решението на Народното събрание един щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи, евентуално, при нужда за участие в европейската тренировъчна мисия в Полша, имаме готовност и за Германия. Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

На въпроса на БНР - приключихме ли с военната помощ за Украйна, министър Стоянов заяви:

"Ако има друго правителство и реши, че може българската армия да загуби способности, това ще бъде отговорност тяхна. Няма как българската армия да загуби способности поради простата причина, че ние имаме ясно разписани правила и в конституцията, и в закона за отбраната и въоръжените сили".

Министър Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство е приключило с военната помощ за Украйна и е изпълнило решенията на последното Народно събрание:

"Това, което можем да го предоставим, сме го предоставили. Имаме сключен договор с ВМЗ за опресняване на боеприпаси. Там сме дали едно голямо количество, което в рамките на 3 години трябва да бъде възстановено".

Стоянов опроверга думите си, че България няма 155-милиметрови снаряди, за да се включи страната ни към решението на ЕС за изплащане на 1 милион броя от тези боеприпаси на Украйна.

"При посещението на два от заводите с комисаря по търговия Бретон беше ни демонстрирано възможностите на българската страна да произвежда 155-милиметрови снаряди. Да, имаме такива способности, количествата са ограничени и това беше идеята за посещението на комисаря, за да бъдат предоставени финансови средства и съответното оборудване, за да може да се повиши капацитетът на българския отбранителен комплекс. Това ще доведе до повече работни места и съответно данъци в страната. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155-милиметрови снаряди".

На въпрос на БНР ще излязат ли от тези снаряди за Украйна, министър Стоянов заяви: 

"Не мога да кажа. Това са частни контакти. Частни фирми са сключили контракти. Няма как да зная какво ще излезе и какво не. Министерството на отбраната има представител в комисията към Министерството на икономиката, което издава разрешителните за износ и търговия със средства с двойна употреба. Така че, ние имаме представа, но в крайна сметка контрактите са частни. Комисията дава разрешение за износ на съответното въоръжение".  

На въпрос на БНР в последните дни има ли в комисията постъпили искания от военните ни дружества – частни и държавни, за износ на възражение и боеприпаси, министърът на отбраната заяви: 

"Участвам в другата комисия, която е по отбранителна индустрия. Там не е имало такова искане  и не се издават такива разрешителни. Военно-промишленият комплекс е към Министерството на икономиката. "Терем" няма такива договори за износ с краен получател Украйна". 

В България няма постъпила заявка за ремонт на военна техника от Украйна, каза още министър Стоянов. Не е извършван такъв ремонт и не е искано от нас да го правим, категоричен беше той. По думите му, България е приключила с военната помощ за Украйна и правителството е изпълнило решенията на последното Народно събрание

В Националния военен университет "Васил Левски" пред курсантите и преподавателите им в трите факултета във Велико Търново и Шумен служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция на тема "Мотивацията да служим на България".

снимка: Министерство на отбраната

По публикацията работиха: Георги Николов, Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна