Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова: Противоречията в Израел са много сериозни, огнището е със силен пламък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Политическите кръгове в Израел реагираха различно на решението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да отложи обсъждането на спорната съдебна реформа за следващата парламентарна сесия. Част от опозицията приветства това и изрази готовност за преговори. Имаше и такива, които твърдяха, че това е опит за отмяна на протестите. Някои нарекоха хода грешка".

Това каза пред БНР Весела Райчинова, която живее в Тел Авив.

И допълни, че лидерите на протестите остават на позиция да продължат демонстрациите.

"Според тях е необходимо законодателство, което не може да е едностранно... Демонстрациите доведоха до сериозни сблъсъци, тежки думи, в морален и физически план създадоха много голямо напрежение".

"Нужно е да има реформа, въпросът е доколко начинът, по който се предлага да бъде направена тя, няма да повлияе в политически, икономически, социален план върху обществото. Доста от хората против реформата в този вид са тези, които наричат правителството на Израел престъпно. От години следя политическата обстановка в Израел и досега не съм виждала такова нещо, каквото се случва в момента - изключително тъжно, агресивно, непонятно. Не може да се стигне до консенсус".

По думите ѝ е важно как ще продължат събитията - как могат да се съхранят сигурността и демокрацията.

В предаването "12+3" тя допълни:

"Противоречията са много сериозни, огнището е със силен пламък. Става дума за общество, което трудно виждаше процесите в крачките на правителството, а правната реформа беше последното, което ескалира процесите... Става дума и за криза в системата за сигурност. От самото начало процесите, свързани с министър-председателя, в даден момент се оказаха подпалващ двигател, който пречи и създава тревога. Дори става дума за гражданска война".

Интервюто на Петър Волгин с Весела Райчинова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна