Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Стано: Всички решения на ЕС за подкрепа на Украйна са взети единодушно

Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.
Снимка: Пресслужба на ЕС

Всички решения за подкрепа на Украйна - хуманитарни, икономически, граждански и военни са взети с единодушно решение от страните членки на ЕС. Това подчерта говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано в отговор на въпроси, свързани конкретно с доставката на 155 мм снаряди.

Той припомни, че се работи по три писти в тази насока - в рамките на 1 млрд. евро страните членки доставят с каквото разполагат в националните им запаси, за още 1 млрд. евро се осъществяват доставка оттам, откъдето могат да бъдат набавени и трето, чрез увеличаване на производствения капацитет.

Стано припомни, че след началото на руската агресия в Украйна, ЕС е обещал да помогне на страната с 3,6 млрд. евро по европейския механизъм в подкрепа на мира. Този механизъм, от своя страна, се издържа от вноските на страните членки, от които България е част.

На Европейския съвет миналата седмица президентът Румен Радев неколкократно заяви, че България няма да участва в поръчката на 155 мм снаряди за Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна