Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Абаджиева: От "Движение за култура" работим в бъдеще време

Лилия Абаджиева
Снимка: Ани Петрова

"Работата с младите хора предизвикателство, отговорност и възторг". Това сподели пред БНР режисьорът Лилия Абаджиева за премиерата в НАТФИЗ на "Крал Лир". В постановката участват нейни студенти и на проф. Иван Добчев.

И допълни, че Крал Лир е трагиката на човешкото същество, същност и предназначение, "затова може би това е най-неподходящият текст за работа с млади хора, но на пръв поглед".

"Крал Лир и Хамлет са образци на високата трагика на Шекспир. Може да се каже, че Крал Лир е най-яркото и мощно произведение на неговия гений… Две са големите теми – за бащи и деца и за властта".

В предаването "12+3" тя посочи, че от "Движение за култура" очакват да работят с бъдещата комисия за култура в парламента по създаване на закон за сценичните изкуства:

"Големият въпрос е политиците ще се интересуват от култура само в предизборни моменти? Дали тази държава има нужда от култура? От "Движение за култура" смятаме, че на фона на това саморазрушаващо се общество, в което живеем, трябва да има регулаторни механизми, за да има път и хоризонт пред българската култура, но и отговорност от държавата. Работим в бъдеще време".

По думите ѝ е необходимо в закона за устойчивото развитие на сценичните изкуства да има регулации как се разходват парите, да има условия за прозрачност, както и прозрачност как се управляват културните институти.

Интервюто на Петър Волгин с Лилия Абаджиева в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени