Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои Седмица на здравните документални и научнопопулярни филми

Кадър от филма "Dolor - Болка"
Снимка: @earthandman

От 1 до 5 април от 18 часа в Националния музей "Земята и хората" ще бъдат представени здравни документални и научнопопулярни филми.

Селекцията е на проф. Златимир Коларов– изявен лекар ревматолог, автор на книги и на киносценарии, който ще изнесе кратка лекция непосредствено преди всяка прожекция. Режисьор на филмите е доц. Валентина Фиданова-Коларова, преподавател в НАТФИЗ "КръстьоСарафов".

Програмата включва документалните ленти: "Dolor - Болка", "Болестта на царете", "Бялата лястовица", "Да промениш предначертаното", "Забрава" (документален филм в памет на д-р Стефан Черкезов), "Тихият крадец", "Цената на дълголетието" и "Пропедевтиката на Митов" (посветен на основателя на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на МУ-Пловдив проф. Антон Митов и развитието на медицината в града от древността до наши дни).

Седмицата на здравните документални и научнопопулярни филми в Националния музей "Земята и хората" (1 - 5 април) се посвещава на Деня на медиците – 7 април, съобщиха за "Артефир" създателите на филмите, които са и организатори на събитието. Те са творчески и житейски тандем. 

Димитрина Кюркчиева разговаря с доц. Валентина Фиданова-Коларова и с проф. Златимир Коларов за съвместната им работа в документалното кино. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна